sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

SLY-leivontaa - Viehkeät vehnälimput

Viehkeät vehnälimput (2kpl)

 6 dl maitoa
50 g hiivaa
 1 rkl siirappia
2 tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja

TEE NÄIN


1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja lisää siirappi, suola ja jauhot vähän kerrallaan. Alusta taikina tasaiseksi jauhotetulla leivinpöydällä.
2. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitetyssä kulhossa noin 40 minuuttia.
3. Jaa taikina neljään palaan. Leivo patukoista paksuhkot patukat. Muotoile patukoista kaksi leipää letittämällä kaksi taikinapatukkaa yhteen. Tee leivistä samanmittaisia kuin käyttämäsi leipävuoat. Vuoraa kaksi 1.5 litran leipävuokaa leivinpaperilla ja nosta limput niihin.
4. Anna leipien kohota leivinliinalla peitettyinä noin 40 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
5. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia.

Ensimmäistä kertaa eläissäni tein leipää. Minulla ei todellakaan mitään hajua, minkälaista taikinan pitää olla, kun laittaa taikinan kohoamaan. Pitääkö leipätaikinaa alustaa kuinka kauan? Voiko alustaa liian kauan? Entäs sitten kohotus. Voiko kohottaa liian kauan?

Jauhoja siinä vähän kerrallaan lisäilin ja sitten omien laskujen mukaan tuli jo 12 dl täyteen ja taikina on aika lirua.. Olin, että voiko olla tällaista vai lisäänkö jauhoja. Päätin lisätä. Sitten taikina kohoamaan ja letitys ja uuniin..
Itseni mielestä leivät onnistuivat ensimmäistä kertaa hyvin. Minä itse yritän välttää vaalean leivän syöntiä. Sitä en pahemmin syö, oikeastaan yhtään. Ajattelin, että saa isäntä maistaa ja sanoa mielipiteensä, mutta en malttanut häntä odottaa, vaan leikkasin palan ja maistoin. Voih, oli hyvää! Isännän mielestä todella hyvää. Leivän kuuluu ollakin juuri tällaista.

------------------------------------------------------

Leipiä aamulla ei ollut kuin 1.5 enää aamulla jäljellä, kun heräsin ylös, niin piti sitten lauantai-iltanakin ruveta leivän tekoon. Tällä kertaa päivällä kävin lueskelemassa Päiväni Murmelina -blogia. Ja tekstiä kuinka leivotaan vaaleaa leipää.

Tällä kertaa päätin alustaa oikein kunnolla ja tällä kertaa mittasin jauhot astiaan, koska mietin, että olinko epähuomiossa laskenut mitat väärin, koska nyt kun lisäsi 12 dl taikina oli ihan erilaista. Johtuiko siitä, että olin alustanut enemmän vai, että jauhot laskettu oikein, en tiedä.

Toiseksi päätin jättää taikinan hieman löysähköksi, kun jätän kohoamaan. Tosin taikina kohosi hieman pidempään kuin tuon 40 minuuttia ;). Hups! Unohdin!

Paistoin 200 asteessa uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

 Näistä tuli parempiakin. :)

Minulla on myös villihiiva tekeytymässä, minkä ohje löytyi myös Leivotaan-lehdestä. Siitä tiedä, onnistuuko. Tarkoitus kokeilla tehdä se leipäjuuri eli Levain.
Tuleekohan leivän tekeminen yhtään halvemmaksi, kun kotona tekee?
Tuossa Päiväni Murmelina -blogista löytyy monta erilaista leipäohjetta, mutta tällä hetkellä olen ihastunut tuohon ohjeeseen, mitä olen pari kertaa kokeillut (kohta kolmas taikina kohoamaan). Mietin vain, että milloin uskaltaisi muitakin jauhoja heittää sekaan. Eikös vehnäleseitäkin voi laittaa?

---------------------
Loppuun vielä kuvaa minun yhdestä orkideasta, joka on alkanut näyttämään, että jotain uutta on syntymässä. Vuoden päivät ellei pidempäänkin olen odotellut, että rupeaako tekemään mitään uutta vai ei.



7 kommenttia:

  1. Itse paistettu leipä on hyvää! Onnistuit hienosti!

    Orkidea on diiva, antaa odottaa iät ja ajat, mutta kun kukkaan puhkeaa - kukkiikin puoli vuotta putkeen !

    VastaaPoista
  2. ...piti palata ja tarkistaa - purkisa ei siis ollutkaan 'persikoita'!

    VastaaPoista
  3. Onhan todella hyvän näköistä leipää! Tuo villihiiva juttu minuakin kiinnostaisi kokeilla.

    Ja kukkakin kukoistaa, sinulla näyttää olevan aika kivasti hommat hanskassa siellä.

    Iloisia pääsiäisen pyhiä teidän perheelle.

    t. SLYsi

    VastaaPoista
  4. Leipää on tullut tehtyä melkeimpä päivittäin o_O. Yksi päivä taitaa olla välissä, etten ole tehnyt ja yhtenä päivänä tein sekä aamulla että illalla, illalla patonkeja. Siis todella hyviä!

    Villihiiva tosin ei tainnut onnistua.. Kokeilen uudelleen.

    VastaaPoista
  5. Mun ei oo tullut vuokaleipiä koskaan tehtyä vaikka vuokiakin talosta löytyy, täytyis kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään taas tuli leipiä pitkästä aikaa tehtyä ja vuokiin :). Eihän niitä tarvitsisi käyttää, mutta minusta ihan kivaa käyttää noita. Kun saisi ostettua leipävuokia, ettei noita kertakäyttöisiä tarvitsisi käyttää.

      Poista
    2. Jos sä tahdot vuokaa käyttää, just go ahead! Huono omatunto pois nyt vaan.

      Poista