maanantai 10. syyskuuta 2012

Mascarpone-täytteiset vaniljamacaron-leivokset

Mascarpone-juustolla täytetyt vaniljamacaron-leivokset


60 macaron-kuorta eli 30 kpl valmiita pieniä leivoksia

Valmistusaineet:

100 g munanvalkuaista (vastaa n. kolmea kananmunaa)
110 g mantelijauhetta (vastaa noin 2.5 dl)
200 g tomusokeria (vastaa noin 3 dl + 2 rkl)
25 g hienoa sokeria (vastaa noin 2 rkl)
1 rkl vaniljasokeria
 
Täyte: 

60 g voita
110 g mascarpone-juustoa
125 g tomusokeria
1 rkl pähkinälikööriä tai brandyä


Tärkeää eritellä valkuaiset keltuaisista jo muutamaa päivää ennen leipomista, sillä ikääntymisprosessin aikana valkuaisen koostumus muuttuu siten, että sitko vähenee, ja näin saat aikaan kuohkean valkuaisvaahdon. Erotellut munanvalkuaiset säilytetään jääkaapissa. Ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jopa viikkoja, tai ne voi halutessaan jopa pakastaa. Muista ottaa munanvalkuaiset kuitenkin huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomisen aloittamista.

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri huolellisesti keskenään. Tämän vaiheen voi tehdä joko tehosekoittimessa tai kulhossa käsin sekoittaen - pääasia on, että jauheesta tulee erittäin hienoa ja tasaista. Jauheen voi halutessaan myös siivilöidä paakkuuntumisen estämiseksi.

Laita toiseen kulhoon kananmunanvalkuaiset ja hyppysellinen sokeria. Sekoita sähkövatkaimella. Kun seos alkaa vaahdota, lisää loput sokerista pienissä erissä. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää, ja vispilään muodostuu nostettaessa teräviä huippuja. Varo kuitenkin sekoittamasta vaahdosta liian kovaa tai kokkareista.

Jos haluat värillisiä macaron-kuoria, lisää elintarvikeväri valkuaisvaahtoon tässä vaiheessa.

Jauhemaisen elintarvikevärin käyttö on suositeltavampaa, sillä niillä saa aikaan paremman ja tasaisemman värityksen, eikä taikinasta tule liian nestemäistä. Veitsenkärjellinen väriainetta riittää.

Yhdistä manteli- ja tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi kumilastalla nostellen. Kaavi huolellisesti mukaan myös reunoilla ja pohjalla oleva taikina. Jatka nostelua, kunnes taikina on hyvin sekoittunut, muttei kuitenkaan liian juokseva. Voit kokeilla taikinan koostumusta nostamalla sitä lautaselle pienen ympyrän verran. Taikinan koostumus on oikea, kun pintaan ei jää huippua, vaan se levittyy laakeasti.

Lusikoi taikina pursotinpussiin, jonka tylla eli pursotinkärki on pyöreä ja halkaisijaltaan noin kahdeksan (8) mm. Pursota leivinpaperilla peitetylle pellille pieniä ympyröitä, joiden läpimitta on noin kolme (3) cm. Macaronit kannattaa pursottaa tasaisiin riveihin, jotta niiden väliin jää tilaa leviämiseen. Taputtele lopuksi pellin pohjaa kevyesti kämmenellä, jotta macaronit asettuisivat kauniisti ja mahdolliset ilmakuplat hajoaisivat.

Anna macaronien levätä ja kuivahtaa huoneenlämmössä noin parikymmentä minuuttia, jotta niihin muodostuu rapea kuori.

Macaronit paistetaan 150-asteisessa uunissa ja paistoaika vaihtelee hieman uunin mukaan (keskimäärin 12-14 minuuttia). Puolessa välissä paistoaikaa uunipelti tulee kääntää. Jos macaroneja paistaa liian vähän aikaa, kuori jää pehmeäksi. Jos niitä puolestaan paistaa liian kauan, ne alkavat ruskistua ja kuivua. Sopivan kypsät macaronit ovat pinnaltaan väritykseltään tasaisia.

Paiston jälkeen macaronien pitää antaa jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irrottamista.
 

Täytteen valmistus:  


Anna voin pehmitä huoneen lämmössä. Laita voi suureen kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella 2 minuutin ajan, kunnes voi on pehmeää ja kuohkeaa. Lisää mascarpone-juusto ja jatka vatkaamista parin minuutin ajan. Lisää sokeri, likööri ja hyppysellinen suolaa. Vatkaa vielä 3-4 minuuttia.

Täyte levitetään macaron-kuorten sileälle alapinnalle ja macaron-leivokset kootaan painamalla kaksi kuorta kevyesti vastakkain. Lopuksi macaron-leivokset laitetaan yleensä vuorokaudeksi jääkaappiin vetäytymään.
 
----------------------
 
Voisin sanoa, että näistä on tullut minun suosikkejani. Täytevaihtoehtoja kuitenkin on niin paljon. Sunnuntaina vietämme kaverisynttärit, jonne olisi tarkoitus tehdä vihreitä ja kiivitäytteellä. Mitä lie niistäkin tulee :D.
 
-----------------------
 
Tänään tuli lisäksi tehtyä pitkästä aikaa näitä:
 

Hedelmäinen kaurakori

Ohje: Täältä.

Minusta näitäkin on kivoja tehdä, vaikkakin noiden korien teossa menee jonkin verran aikaa, vaikka en mä niistä hienoja saa tekemälläkään. Tänään tuli tyttären koulukaveri kylään, niin pitihän sitä jotain tehdä. Hyviä oli kuulema. Pohjalle laitoin sly:n lähettämää omena-kaneli -marmeladia ja käytin myös tartalet-pohjia.

 

8 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyviltä nuo kaurakorit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurakorit ovat herkullisia! Olen tehnyt aikaisemminkin ja ovat todella, todella hyviä! :P
      Vie kielen mennessään.

      Poista
  2. Ja ovat vielä hyvän maun lisäksi niin söpöjä!!!

    VastaaPoista
  3. jam jam ....:) on kyllä herkullisen näköisiä .

    VastaaPoista
  4. Kylläpä tuli kauniita macaroneja!

    Hauskaa että kaurakori idea vieläkin elää ja sen kun vaan kehittyy :D

    VastaaPoista
  5. Macaronit on haastavia mutta oi niin maukkaita ;D. Kauniita sellaisia olet tehnyt

    VastaaPoista
  6. jotusu: Kiitos!
    Jansku: Kiitos!
    Maria: Kiitos! Kyllähän noita tulee tehtyä aina silloin tällöin :)
    Heidi: Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Voi miten söpöjä nuo kaurakorit, awwws :D Kylläpä tekisi mieli maistaa...

    VastaaPoista