Mascarpone-juustolla täytetyt vaniljamacaron-leivokset
60 macaron-kuorta eli 30 kpl valmiita pieniä leivoksia
Valmistusaineet:
100 g munanvalkuaista (vastaa n. kolmea kananmunaa)
110 g mantelijauhetta (vastaa noin 2.5 dl)
200 g tomusokeria (vastaa noin 3 dl + 2 rkl)
25 g hienoa sokeria (vastaa noin 2 rkl)
1 rkl vaniljasokeria
Täyte:
60 g voita
110 g mascarpone-juustoa
125 g tomusokeria
1 rkl pähkinälikööriä tai brandyä
Tärkeää eritellä
valkuaiset keltuaisista jo muutamaa päivää ennen leipomista, sillä
ikääntymisprosessin aikana valkuaisen koostumus muuttuu siten, että
sitko vähenee, ja näin saat aikaan kuohkean valkuaisvaahdon. Erotellut
munanvalkuaiset säilytetään jääkaapissa. Ne säilyvät ilmatiiviissä
rasiassa jopa viikkoja, tai ne voi halutessaan jopa pakastaa. Muista
ottaa munanvalkuaiset kuitenkin huoneenlämpöön noin tuntia ennen
leipomisen aloittamista.
Sekoita mantelijauhe ja
tomusokeri huolellisesti keskenään. Tämän vaiheen voi tehdä joko
tehosekoittimessa tai kulhossa käsin sekoittaen - pääasia on, että
jauheesta tulee erittäin hienoa ja tasaista. Jauheen voi halutessaan
myös siivilöidä paakkuuntumisen estämiseksi.
Laita toiseen kulhoon
kananmunanvalkuaiset ja hyppysellinen sokeria. Sekoita sähkövatkaimella.
Kun seos alkaa vaahdota, lisää loput sokerista pienissä erissä. Vatkaa,
kunnes vaahto on kiiltävää, ja vispilään muodostuu nostettaessa teräviä
huippuja. Varo kuitenkin sekoittamasta vaahdosta liian kovaa tai
kokkareista.
Jos haluat värillisiä macaron-kuoria, lisää elintarvikeväri valkuaisvaahtoon tässä vaiheessa.
Jauhemaisen
elintarvikevärin käyttö on suositeltavampaa, sillä niillä saa aikaan
paremman ja tasaisemman värityksen, eikä taikinasta tule liian
nestemäistä. Veitsenkärjellinen väriainetta riittää.
Yhdistä manteli- ja
tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi
kumilastalla nostellen. Kaavi huolellisesti mukaan myös reunoilla ja
pohjalla oleva taikina. Jatka nostelua, kunnes taikina on hyvin
sekoittunut, muttei kuitenkaan liian juokseva. Voit kokeilla taikinan
koostumusta nostamalla sitä lautaselle pienen ympyrän verran. Taikinan
koostumus on oikea, kun pintaan ei jää huippua, vaan se levittyy
laakeasti.
Lusikoi taikina
pursotinpussiin, jonka tylla eli pursotinkärki on pyöreä ja
halkaisijaltaan noin kahdeksan (8) mm. Pursota leivinpaperilla
peitetylle pellille pieniä ympyröitä, joiden läpimitta on noin kolme (3)
cm. Macaronit kannattaa pursottaa tasaisiin riveihin, jotta niiden
väliin jää tilaa leviämiseen. Taputtele lopuksi pellin pohjaa kevyesti
kämmenellä, jotta macaronit asettuisivat kauniisti ja mahdolliset
ilmakuplat hajoaisivat.
Anna macaronien levätä ja kuivahtaa huoneenlämmössä noin parikymmentä minuuttia, jotta niihin muodostuu rapea kuori.
Macaronit paistetaan
150-asteisessa uunissa ja paistoaika vaihtelee hieman uunin mukaan
(keskimäärin 12-14 minuuttia). Puolessa välissä paistoaikaa uunipelti
tulee kääntää. Jos macaroneja paistaa liian vähän aikaa, kuori jää
pehmeäksi. Jos niitä puolestaan paistaa liian kauan, ne alkavat
ruskistua ja kuivua. Sopivan kypsät macaronit ovat pinnaltaan
väritykseltään tasaisia.
Paiston jälkeen macaronien pitää antaa jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irrottamista.
Täytteen valmistus:
Anna voin pehmitä huoneen lämmössä. Laita voi suureen kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella 2 minuutin ajan, kunnes voi on pehmeää ja kuohkeaa. Lisää mascarpone-juusto ja jatka vatkaamista parin minuutin ajan. Lisää sokeri, likööri ja hyppysellinen suolaa. Vatkaa vielä 3-4 minuuttia.
Täyte levitetään macaron-kuorten sileälle alapinnalle ja macaron-leivokset kootaan painamalla kaksi kuorta kevyesti vastakkain. Lopuksi macaron-leivokset laitetaan yleensä vuorokaudeksi jääkaappiin vetäytymään.
----------------------
Voisin sanoa, että näistä on tullut minun suosikkejani. Täytevaihtoehtoja kuitenkin on niin paljon. Sunnuntaina vietämme kaverisynttärit, jonne olisi tarkoitus tehdä vihreitä ja kiivitäytteellä. Mitä lie niistäkin tulee :D.
-----------------------
Tänään tuli lisäksi tehtyä pitkästä aikaa näitä:
Hedelmäinen kaurakori
Ohje: Täältä.
Minusta näitäkin on kivoja tehdä, vaikkakin noiden korien teossa menee jonkin verran aikaa, vaikka en mä niistä hienoja saa tekemälläkään. Tänään tuli tyttären koulukaveri kylään, niin pitihän sitä jotain tehdä. Hyviä oli kuulema. Pohjalle laitoin sly:n lähettämää omena-kaneli -marmeladia ja käytin myös tartalet-pohjia.
Kuulostaapa hyviltä nuo kaurakorit
VastaaPoistaKaurakorit ovat herkullisia! Olen tehnyt aikaisemminkin ja ovat todella, todella hyviä! :P
PoistaVie kielen mennessään.
Ja ovat vielä hyvän maun lisäksi niin söpöjä!!!
VastaaPoistajam jam ....:) on kyllä herkullisen näköisiä .
VastaaPoistaKylläpä tuli kauniita macaroneja!
VastaaPoistaHauskaa että kaurakori idea vieläkin elää ja sen kun vaan kehittyy :D
Macaronit on haastavia mutta oi niin maukkaita ;D. Kauniita sellaisia olet tehnyt
VastaaPoistajotusu: Kiitos!
VastaaPoistaJansku: Kiitos!
Maria: Kiitos! Kyllähän noita tulee tehtyä aina silloin tällöin :)
Heidi: Kiitos!
Voi miten söpöjä nuo kaurakorit, awwws :D Kylläpä tekisi mieli maistaa...
VastaaPoista