tiistai 26. kesäkuuta 2012

Salmiakkisuklaamuffinssit & Jauhelihapiirakkaa

Täällä blogimaailmassa on ihana seikkailla ja saada uusia ohjeita. Ohjeita on niin paljon, ettei kaikkia todellakaan kerkeä tekemään.
Juhannuksena menimme mökille illanviettoon, jonne vein mukanani jauhelihapiirakan.
Ohjeen löysin Marian pieni leipomo -blogista.

Jauhelihapiirakka
Ohje: Täältä.

Pohja
75g voita (pehmeää)
2½dl jauhoja
1tl leivinjauhetta
100g kermaviiliä

Täyte
200g jauhelihaa
2 sipulia pilkottuna
1 porkkana raastettuna
1/4tl mustapippurijauhetta
1½tl paprikajauhetta
1½tl suolaa
1prk tomaattipyrettä
1 valkosipulinkynsi
200g sulatejuustoa
2dl ruokakermaa
2 munaa
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele 27cm halkaisijaltaan oleva vuoka.
2. Pohjaa varten sekoita kuivat aineet. Nypi voi ja jauhot. Lisää lopuksi kermaviiko ja sekoita taikina tasaiseksi. Nosta kylmään täytteen teon ajaksi.
3. Lämmitä ruokakerma kiehuvaksi, lisää siihen sulatejuustoa ja jätä jäähtymään.
4. Ruskista jauhaliha ja mausta. Lisää porkkanaraaste, sipuli, valkosipuli ja tomaattipyre.
5. Kauli taikina piirrasvuoan reunoille asti (voi taputella myös käsin, taikina on kivan pehmeää ja muotoutuu hyvin). Vatkaa munat jäähtyneeseen sulatejuusto seokseen. Levitä jauhelihaseos pohjan päälle ja kaada sulatejuusto jauhelihan päälle. Paista alatasolla 20 min.
------------------
Tämä piirakka on hyvää. Itse pidin ja varsinkin vieraat kehuivat. Ei tietenkään meidän lapsille maistunut, mikä ei ollut yllätys. Tänä iltana olisi tarkoitus kokeilla uudestaan, mutta sulatejuusto makeutettu.
----------------------
Eilen tein salmiakkisuklaamuffinsseja. Taikinaan käytin sly:ltä saamaani Fazerin salmiakkisuklaata.
Salmiakkisuklaamuffinssit
(12 kpl)

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl öljyä
1 1/2 dl maitoa
2 kananmunaa
200 g salmiakkisuklaata / Black-suklaalevy
Mittaa kaikki viisi ensimmäistä raaka-ainetta kulhoon ja sekoita keskenään. Sekoita öljy, maito ja kananmunat hyvin sekaisin toisessa kulhossa. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi. Rouhi suklaalevy pieneksi ja sekoita taikinaan. Jaa taikina noin 12 muffinssivuokaan ja paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä.
Kuorrutus:
7 kpl Kick-patukoita
2 dl kuohukermaa
Valmista kuorrutus. Laita kerma kattilaan, kiehauta. Lisää palotellut kick-patukat, kuumenna sekoitellen kunnes patukat ovat sulaneet. Anna jäähtyä, laita sitten jääkaappiin yöksi.
Vatkaa jääkylmä seos kuohkeaksi ja pursota muffinssien päälle.

Kermaa laitoin enemmän kuin ohjeessa. Tuli muuten hyviä muffinsseja! Itsellä oli ennakkoluuloja, että miten käy.. Mutta tykkään! Ja siis ohjeessa käytin Fazerin salmiakkisuklaata.


   Muffinssien ohje: Täältä
Kuorrutuksen ohje: Täältä 

8 kommenttia:

  1. Noita muffinsseja taitaa olla pakko kokeilla leipoo heti kun tää flunssa antaa periksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ainakin kokeilemaan :)
      Hyviä on.

      Poista
  2. Hyvän näköinen on kyllä tuo tekemäsi piirakka. Ja kiva kuulla että ne muffinssitkin oli sitten suuri hitti vaikka suklaa ensin vaikuttikin erikoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Muffinssit olivat hyviä, vaikka ulkonäkö pettääkin :)

      Poista
  3. Nam!
    Vitsi noita varmaan "joutuu" tekemään itsekin, kun sain sly-paketissa noita kick-patukoita (toistaiseksi olen vielä pystynyt pitämään näppini erossa niistä!) -ja ostin tänään himoitsemani muffinssi-telineen niin pitäisihän sitä jotain tehdä... :D

    VastaaPoista
  4. Salmiakki muffinssit kuulostavat hyvälle... Salmiakki on miun lempikarkki. Kyllä tuo jauhelihapiirakkakin kuulostaa hyvälle, pitäis tehä joskus kun aina tekee tota vanhaa tuttua kinkkupiirakkaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ovat ja itse tykkään myös salmiakista.

      Poista