maanantai 2. huhtikuuta 2012

Synttärit on vietetty ja herkuilla herkuteltu :P

Aprillipäivänä sain järjestettyä esikoisen 8-vuotis syntymäpäivät. Eihän ne ollutkaan kuin melkein kuukauden myöhässä, mutta minä en koskaan saa järjestettyä niitä ajallaan. Taisi päivä muutenkin olla huono, koska kaverisynttäreille ei tullut yhtään kaveria. Esikoinen kutsui kahdeksan (8) kaveria, joista vain kolme (3) ilmoitti, ettei pääse tulemaan. Joten viidelle (5) ja enemmällekin varasin leivonnaisia, herkkuja yms.
Pienoinen pettymys, kun ei kukaan voinut tulla ja edes vaivautua ilmoittamaan, ettei pääse tulemaan.

Onneksi kuitenkin sukulaisia tuli kyläilemään. Harmi, kun ei minun äiti ja isä päässeet tulemaan, mutta äiti oli töissä, joten annetaan anteeksi tämän kerran ;). Pikkusiskon ja -veljen haimme meille lauantaina yökylään, että saavat auttaa lasten hoidossa, että saan leipoa viimeiset herkut, veli pääsi auttamaan miestä pienen makuuhuoneen seinien maalauksessa ja sitten, että olisivat apuna myös leikittämään kaverisynttäreiden aikana..

Oli mukavaa, kun sisko ja veli tulivat yökylään. Oli erilainen viikonloppu. Olivat yllättävän kiltisti, eivätkä edes nahistelleet keskenään ;). 

Tulihan sitä leivottua jotain pientä synttäreille. Tarjolla oli mm. dallaspullia, valkosuklaa-mandariini -muffinsseja (sly:n ohjeella), kinkku-makaronisalaattia (tästä on tullut meidän perheen suosikki.), minttusuklaa-juustokakkua, banoffeeta ja suklaakaurakeksejä (kaupasta).

Valkosuklaa-mandariini -muffinsseja

Kinkku-pasta -salaatti (ilman fetaa, tomaattia)
Synttäreitä, joita meillä järjestetään 4 kpl:tta vuodessa, niin minä yritän mahdollisimman paljon saada itse valmiiksi. Täytekakusta näköjään on tullut minulle se suurin huolen aihe. Luultavasti olen muutamalla kerralla paistanut pohjan liian alhaisella lämpötilalla, koska pohja lässähtää samantien, kun nostaa uunista pois. Pohja on kuohkea jo kohoaa todella hyvin, mutta kun sen ottaa pois, niin se sanoo: pthiuu.. ja on lättänämpi keskeltä. En ymmärrä, miksi olen ruvennut paistamaan 150 asteessa, vaikka yleensä olen paistanut 175 asteessa. Pitää tässä jokin päivä testata, että johtuuko uunin lämpötilasta.

Tein viiden munan täytekakkupohjan ja piti tehdä suklaapohja, mutta unohdin kaakaojauhot..
Täytekakun ohjeen otin Pirkka-lehden uusimmasta numerosta. Ja, kuten kuvasta huomaa olen hyytelön vuorannut kermavaahdon alle piiloon, koska jouduin elmukelmun laittaa reunoille, kun vuoka vuoti O_o, niin hyytelö ei ollutkaan niin kaunis.. Mutta hyvä näin, koska pinnalle tuli 39 kynttilää (juhlimme samalla myös rakkaani 31-vuotis synttäreitä).

Suklainen appelsiinihyytelökakku

Pohja:

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl appelsiininkuorta raastettuna
1,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1 tl leivinjauhetta

Appelsiinihyytelö

4 dl appelsiineista puristettua mehua
4 liivatelehteä

Kostutus ja täyte

1,5 dl appelsiineista puristettua mehua
1 dl appelsiinimarmeladia

Suklaahyytelö

2 liivatelehteä
200 g taloussuklaata
2 tlk (2dl) vispikermaa
2 rkl appelsiineista puristettua mehua

Reunoille

1,5 tlk (a 2dl) vispikermaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Koristeeksi

Appelsiinin kuorisuikaleita
sitruunamelissan lehtiä

1. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää appelsiininkuoriraaste. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (n. 3L). Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. kumoa kakku ja anna jäähtyä. Pese ja kuivaa vuoka. Kakku kootaan nurinpäin vuokaan hyytymään.

2. Valmista appelsiinihyytelö. Upota liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi (5) minuutiksi. Siivilöi puristettu appelsiinimehu. Erota 0,5 dl mehua pieneen kattilaan. Kuumenna mehu ja nosta liedeltä. Liuota puristetut liivatteet kuumaan mehuun. Sekoita liivateseos ison mehumäärän joukkoon ja kaada vuoan pohjalle. Anna hyytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.

3. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt appelsiinimehulla. Sivele marmeladilla kaksi alimmaista levyä.

4. Valmista suklaahyytelö. Upota liivatelehdet kylmään veteen. Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa (esim. 500 W noin 2 min 30 s) ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon suklaa. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja nosta liedeltä. Liuota puristetut liivatteet kuumaan mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen suklaa-kermavaahtoon.

5. Nosta appelsiinimehuhyytelön päälle vuokaan kakkulevy. Levitä levylle puolet suklaavaahdosta. Täytä samoin toinen kerros. Aseta päälle kolmas levy paistopinta päällimmäiseksi. Anna hyytyä viileässä vähintään 4 tuntia tai yön yli.

6. Vaahdota reunoille tuleva kerma ja mausta sokereilla. Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä ja upota vuoka uoleen väliin veteen noin viideksi (5) sekunniksi. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Pursota kermavaahto kakun reunoille. Koristele appelsiininkuorisuikaleilla ja sitruunamelissalla.

Ravintosisältä/annos (n. 100 g)
energiaa 270 kcal, proteiinia 4 g, hiilihydraattia 21 g, rasvaa 19 g.

-----------------------------------------------------------

Mutta oli herkullista täytekakkua, vaikka ulkonäkö pettääkin. Ihanan raikas appelsiinikakku.

Ja entäs se Banoffee! Miten helppo ja nopea tehdä. Pitää tarvikkeet ostaa valmiiksi kaappiin, että jos yllätysvieraita saapuu, niin tämän pystyy tekemään nopeasti. Banoffee sai kehuja siskon opiskelukavereiltakin!

Minulla hieman ohjeiden yms. oikoluku takkuilee, että saatan yksinkertaiset asiatkin ymmärtää erilailla. Banoffeessa esim. lukee, että hieman reunoille, niin minähän ymmärrän sen niin, että keksivoi-seosta hieman vain alas reunoille. Mietin, että mitä tapahtuu, kun otan vuoan irti, mutta hyvin kävi ja oli herkkua!!

Banoffee

 (ohje kopioitu Elämä makeaksi -blogista, suluissa Sly:ni omia vinkkejä)

Pohja:

 300 g suklaa Digestive-keksejä (tai tavallisia digestive-keksejä ja rouhittua suklaata)
100 g voita

Täyte:

397 g kondensoitua maitoa (tai prk valmiiksi keitettyä)
2 banaania
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
kaakaojauhetta (tai suklaarouhetta)
Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin.
Pingota 18 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele keksivoi-seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille, nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmistat toffeen kondensoidusta maidosta.
Irrota etiketit purkista ja laita se vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle noin 3 tunniksi. Tänä aikana se tiivistyy ja muuttuu toffeeksi.
Kolmen tunnin päästä aukaise säilykepurkki ja kaada se pohjan päälle, levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin tai pakkaseen, että seos jäähtyy.
Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla.
Pilko yksi banaani toffeen päälle, peitä torttu kermavaahdolla ja pilko toinen banaani kermavaahdon päälle.
Sihtaa lopuksi kaakaojauhetta tortun päälle ja herkuttele!
(Banaanin sijaan käy myös  vadelmat, mustikat, puolukat tms.)

---------------------------------------------

Olen saanut pari tunnustusta, joihin yritän keretä mahdollisimman pian vastailla. Kiitos niistä!

----------------------------------------------

Käsityörintamalla on edelleen hiljaista, mutta täällä siivousintoilu tai järjesteleminen edistyy hiljaa, mutta varmasti. Enää on vain yhden makuuhuoneen seinät maalaamatta, joten sitten olisi maalausurakka takana. Tänään sain verhot siliteltyä, että sain ne laittaa neitien makuuhuoneiden ikkunoihin. Heti huone näyttää erilaiselta ja ostin olohuoneeseen maton ja isompien tyttöjen huoneeseen isomman maton.

------------------------------------------------
Jummi päikkäreillä
 

10 kommenttia:

  1. Ihania leipomuksia aivan kaikki ! Oi, miksen saanut olla muukaaanaaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tarjottavista olisi riittänyt sinullekin! :)

      Poista
  2. Paljon onnea ja on kyllä namit tarjoilut :)

    VastaaPoista
  3. Mukavat tarjoilut!
    Tuota en tosiaan ymmärrä etttei edes vaivauduta ilmoittamaan ettei päse synttäreille! Uskomatonta moinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tosiaan, en ymmärrä itsekään.. Ja mikä pettymys esikoisella..

      Poista